Co warto wiedzieć o winie różowym?
Wino różowe wciąż jest mniej znane i rzadziej wybierane, niż wino czerwone i białe, ale nie oznacza to, że nie warto po nie sięgać! Wręcz przeciwnie. Ten rodzaj wina ma naprawdę wiele do zaoferowania, jeśli zestawi się go z odpowiednimi produktami i poda w rekomendowanej temperaturze oraz oprawie. Właśnie dlatego warto dowiedzieć się, jak serwowane może być różowe wino, aby wydobyć z niego jak najwięcej i sprawić, że podbije smak potraw i przekąsek, z którymi jest oferowane.
Wino różowe - co warto o nim wiedzieć?
Produkcja wina różowego nie jest jeszcze tak zaawansowana i rozpowszechniona jak produkcja wina czerwonego czy białego. Pomimo to, wino różowe wciąż zyskuje na popularności. I bardzo dobrze, bo jego smak zachwyca i na pewno podbije serca zwłaszcza wszystkich tych osób, które lubią alkohole delikatne w smaku. To ulubione wino wielu pań! Wino różowe dostępne jest jedynie pod postacią młodych roczników, ponieważ nie nadaje się do długiego przechowywania. Właśnie z tego powodu najstarsze roczniki różowego wina to z reguły takie, które mają dwa lata. Różowe wino swój rozkwit popularności miało w Kalifornii w Stanach Zjednoczonych, choć bardzo szybko rozpowszechniło się na całym świecie. Obecnie jest równie chętnie wybierane też w Europie.
Jak powstaje wino różowe?
W przypadku wina różowego bardzo ważny jest sam proces produkcji. W tym przypadku maceracja wina różowego przerywana jest już po kilku godzinach. Najdłużej są to dwa dni. Czas fermentacji zależy tutaj od samego rodzaju winogron, ale zazwyczaj odbywa się w przeciągu kilkunastu godzin.
Z czym można podawać wino różowe?
Oczywiście należy też wiedzieć, z czym można podawać wino różowe, aby wydobyć jego smak, a także podkreślić ten danej potrawy. Odpowiednie dopasowanie jest podstawą przy każdym rodzaju wina. Wina różowe są delikatnie orzeźwiające i przyjemne w smaku. Nadają się dla osób, które piją niewiele i preferują słabsze alkohole. Wino różowe doskonale współgra z wszelkimi potrawami z kuchni włoskiej. To dlatego spokojnie można połączyć je z makaronami, zwłaszcza tymi na bazie sosu pomidorowego. Idealnie pasować będzie też do owoców morza, potraw ryżowych, pozostałymi potrawami na bazie ryb i chudego mięsa. Warto spróbować go przynajmniej raz, aby samemu przekonać się o tym, jak wyborny ma smak. Jeśli mowa jednak o wytrawnym winie różowym, wtedy można podać je z grillowanymi rybami i warzywami, a także z sałatami na bazie sosów miodowych i musztardowych. W ten sposób stworzy się przepyszną całość.