Zalety stosowania mączki rybnej

Zalety stosowania mączki rybnej

Maczka rybna może być wykorzystywana na wiele sposobów i przynosić szereg korzyści. W zależności od twoich potrzeb możesz postawić na kilka rodzajów dostępnych mączek na rynku konsumenckim. Sprawdź, gdzie warto wykorzystać produkt i jakie niesie za sobą właściwości.

Mączka rybna – czym się charakteryzuje

Mączka rybna to nic innego jak produkt pozyskiwany z całych ryb lub ich poszczególnych części. Najczęściej wykorzystywana jest, jako materiał paszowy. Delikatny proszek w postaci mączki produkowany jest przy pomocy specjalnej procedury osuszania, która eliminuje znaczną część wody ze zmielonych części. Mączka produkowana z ryb może stanowić gotową mieszankę lub być dodawana do pożywienia, który na co dzień karmisz swoje zwierzęta hodowlane. Najczęściej dodawana jest do pożywienia dla świń ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Pozwala to na lepszy wzrost i utuczenie młodych prosiaków, które trafią później do masarni.

Główne zalety mączki rybnej – co warto o niej wiedzieć?

Duże ilości białka zawartego w mączce rybnej są nie tylko pełnowartościowym produktem odżywczy. Jedną z jej głównych zalet jest lekkostrawność, co zdecydowanie lepiej wpływa na układ pokarmowy karmionych zwierząt. Ważnym elementem mączki rybnej jest nikła zawartość tłuszczu, co w znacznej mierze przekłada się na dużo lepszy smak i wartości mięsa pozyskiwanego z karmionych zwierząt. Warto wspomnieć, że produkcja mączki rybnej jest silnie kontrolowana, dlatego osoby trudniące się jej wytwarzaniem posiadają odpowiednie certyfikaty i zgody. Takie działanie pozwala na zachowanie pełnego bezpieczeństwa i zdrowia karmionych przez ciebie zwierząt hodowlanych.

Co warto stosować oprócz mączki rybnej?

Na rynku istnieje wiele produktów pochodzenia zwierzęcego, które warto wykorzystać w codziennej diecie swojej hodowli. Nic w tym dziwnego, możliwość uzupełnienia cennych składników odżywczych, bez konieczności używania zapychaczy i niskiej jakości pasz sprawi, że sprzedawane później mięso będzie doskonałe w smaku i pozbawione niepotrzebnej ilości tłuszczu. Chcąc zapewnić jak najlepsza jakość dla swoich konsumentów, oprócz mączki rybnej sięgnij również po oleje pozyskiwane z ryb. Produkt zawiera cenne witaminy, jak A, D oraz E, które doskonale uzupełnią dietę. Co więcej, dodany do paszy poprawia znacznie jej walory smakowe. Zwiększony apetyt karmionych zwierząt z pewnością przełoży się na przyrost ich masy a co za tym idzie, zwiększy twoje dochody z późniejszej sprzedaży.