Włoska restauracja – na co zwrócić uwagę?
Półwysep Apeniński doskonale znany jest ze swojego wyjątkowego klimatu pod wieloma względami. Przede wszystkim jednak możemy zachwycać się niesamowitą wręcz kuchnią. Znajdziemy miłośników bardziej polskich odmian pizzy, znakomicie nadających się na zakrapiane spotkania ze względu na ogromną ilość tłuszczu, jednak zdecydowanie bardziej odpowiadają nam klimaty skupiające się na delikatności i trosce o detale.
Najwyższa jakość składników
Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że w Polsce także istnieje możliwość stworzenia zjawiskowej restauracji. Do tego jednak będzie potrzebne odpowiednie dobranie produktów. Pszenica kwalifikowana cieszy się ogromną popularnością, ponieważ świetnie sprawdza się ona przede wszystkim przy szerokim segmencie potraw. A każdy miłośnik dobrej, włoskiej kuchni doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak istotną częścią potraw z Półwyspu Apenińskiego jest mąka. Pizza cieszy się ogromnym szacunkiem, które nierzadko można pomylić z miłością. Trzeba także pamiętać o wszelkiego rodzaju makaronach, które wraz z sosem pomidorowym tworzą nieprawdopodobnie pyszną kombinację.
Prosto z toskańskich winnic
W Italii stawiają także przede wszystkim na niezwykle istotny przy spożywaniu posiłków alkohol. Nie ma to jednak nic wspólnego z upijaniem się do nieprzytomności, jeszcze kiedyś niezwykle chętnie praktykowaną tradycją podczas imprez rodzinnych. Wręcz przeciwnie! We włoskiej kuchni, wino półwytrawne oraz inne gatunki przeznaczone są do delektowania się i uwolnienia pełni aromatu. Wiele osób bardzo chętnie wybiera się do włoskich trattorii niekoniecznie po pieczoną w kamiennych piecach pizzę, ale właśnie poprzez miłość do wina. Nie należy go nadużywać, jednak niektórzy lekarze wręcz polecają jeden kieliszek tego trunku raz na jakiś czas.
Połączenie z makaronem
Niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy, jednak właściwe połączenie trunków oraz potraw może przynieść nam zupełnie nowe, niezwykłe doznania smakowe. Sommelierzy współpracują z szefami kuchni, którzy w dzisiejszych czasach doskonale zdają sobie sprawę z wysokich wymagań swoich klientów. I właśnie z tego względu wina włoskie białe praktycznie nigdy nie będą podawane z czerwonymi mięsami oraz dziczyzną. Zdecydowanie lepiej komponują się one z kuchnią śródziemnomorską, między innymi opartą na lekkich potrawach i owocach morza.