Szybkie i proste dania z patelni
Praca oraz inne obowiązki zajmują nam sporą ilość czasu w ciągu dnia. Zdarza się, że na gotowanie nie zostaje go zbyt wiele. Jeśli jednak zależy nam na samodzielnym przygotowywaniu posiłków, to dobrze, aby były one szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowe! Sprawdź nasze propozycje dań z patelni.
Jaką patelnie wybrać?
Patelnia jest jednym z najważniejszych naczyń kuchennych, bez których wiele osób nie wyobraża sobie przygotowywania posiłków. Służy do pieczenia, smażenia lub duszenia potraw. Bardzo ważne jest, aby naczynia znajdujące się w naszej kuchni były wysokiej jakości. Warto wybierać znane i sprawdzone marki, na przykład Tefal. Patelnia tego producenta posiada powłokę nieprzywierającą, dzięki czemu smażenie jest jeszcze prostsze i zdrowsze. Dostępne są zarówno pojedyncze patelnie w różnych rozmiarach, jak i zestawy. Z pomocą dobrej jakości patelni przygotowywanie posiłków będzie przebiegać szybko, a potrawy będą smaczne i aromatyczne.
Szakszuka - aromatyczne danie w sam raz na rozpoczęcie dnia
Szakszuka to bardzo popularna potrawa, która jest idealna na śniadanie. Do jej przygotowania wystarczy nam jedynie patelnia oraz deska i nóż. Danie to składa się z jajek, pomidorów oraz przypraw. Jak przygotować szakszukę? To proste! Pokrojone pomidory podsmażamy na patelni, następnie wbijamy jajka i przykrywamy patelnię do czasu, aż zetnie się białko jajek, a żółtko pozostanie płynne. Dodajemy charakterystycznej dla tego dania przyprawy - kuminu, a także świeżej kolendry lub bazylii. Całość podajemy z chrupiącą bagietką. To niezwykle aromatyczne i zdrowe danie, które wykonamy przy pomocy jednej patelni. Jest szybkie, proste i doskonale sprawdzi się jako pożywne śniadanie!
Pizza z patelni - na obiad, kolację, imprezę!
Czy przygotowanie pizzy z patelni, zamiast piekarnika jest możliwe? Oczywiście, że tak! Przygotowanie pizzy z patelni jest szybkie i nie wymaga zdolności kulinarnych. Przygotujesz ją zdecydowanie szybciej, niż tradycyjną, a co najważniejsze - możesz mieć pyszną i świeżą pizzę zawsze wtedy, kiedy najdzie Cię ochota! Składniki nie różnią się od pizzy z piekarnika. Potrzebujesz mąki, drożdży, oleju, ciepłej wody oraz odrobiny soli i cukru. Ciasto należy dokładnie wyrobić, następnie przełożyć na patelnię i pozostawić do wyrośnięcia na jedynie 20 minut. W tym czasie przygotujmy ulubione składniki, jak ser, pieczarki oraz warzywa. Ciasto na pizzę podsmażamy przez kilka minut na każdej ze stron, następnie dodajemy składniki, całość przykrywamy i dusimy jeszcze przez chwilę, aż ser się rozpuści. To niezwykle szybki i prosty sposób na pyszną domową pizzę!