Mączka rybna – czy warto ją stosować przy hodowli zwierząt?

Mączka rybna – czy warto ją stosować przy hodowli zwierząt?

Polscy rolnicy do odpowiedniego żywienia zwierząt hodowlanych stosują różne metody, które determinują ich wzrost. Przykładem jest rybna mączka. Produkt ten jest otrzymywany z ryb, a także ubocznych składników, powstających w czasie ich obróbki. Dlaczego rolnicy stosują właśnie mączkę rybną? Ponieważ to przede wszystkim świetne źródło białka w doskonale przyswajalnej dla zwierząt formie. Więcej na temat mączki rybnej przeczytasz właśnie z naszego artykułu. Zapraszamy do lektury!

Mączka rybna – referencyjny skład

Jak już wspominaliśmy, mączka rybna jest efektem procesu obróbki ryb. Następnie produkt końcowy jest dodawany przez rolników do paszy dla hodowlanych zwierząt. Bogactwo składnikowe wynika przede wszystkim z tego, że mączka powstaje na bazie wielu ryb tj. śledź, łosoś, flądra, pstrąg czy makrela. To, co przekonuje rolników do stosowania  takiego produktu to niezwykle wysoka zawartość białka oraz aminokwasów egzogennych, czyli takich, których zwierzęta nie mogą same wytwarzać w ramach funkcjonowania organizmu. Mówiąc o aminokwasach egzogennych, chodzi przede wszystkim o występowaniu w mączce lizyny, treoniny czy argininy. Dodając zatem mączkę rybną do paszy, rolnik może stworzyć pożywienie pełne składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju zwierząt hodowlanych.

Mączka rybna – jak wygląda proces produkcji?

Proces otrzymywania produktu, jakim jest mączka rybna, dzieli się na kilka etapów. Produkt końcowy jest wynikiem przemyślanej obróbki termicznej i prasowania. Oprócz wymienionych procesów nie bez znaczenia jest także proces suszenia i mielenia, dzięki którym mączka ma idealną strukturę, pozwalającą dodać ją do każdej paszy. Dzięki przemyślanemu procesowi mączka jest pozbawiona kości rybnych, wody i tłuszczu. Mogłoby się wydawać, że mączka zawiera śladowe ilości ryb – nic bardziej mylnego. Standardowo to wytworzenia jednej tony mączki potrzeba aż pięciu ton świeżych ryb. Taki fakt, dotyczący produkt w pełni potwierdza, że warto stosować mączkę rybną przy prowadzeniu gospodarstw hodowlanych.

Mączka rybna – zalety stosowania takiego produktu

Rolnicy sami wskazują, że mączka rybna pozwala im usprawnić działanie gospodarstwa hodowlanego. Dzięki temu, że mączka rybna zawiera pełnowartościowe składniki i wysoką zawartość białka wspiera rozrost zwierząt hodowlanych. To, co przekonuje do stosowania takiego produktu to także zawartość aminokwasów egzogennych i składników mineralnych. Oprócz tego, że mączka wzbogaca dietę zwierząt, to sami rolnicy przyznają, że stosowanie takiego produktu pozwala obniżyć koszty utrzymywania hodowlanych zwierząt.