Drobne nawyki, które pozwolą Ci zadbać o zdrowie
Wszyscy dobrze wiemy, że to, jak się odżywiamy, ma bardzo duży wpływ na nasze samopoczucie i kondycję. Warto mieć na uwadze to, że sięganie po pełnowartościową, zdrową żywność to zaledwie połowa sukcesu. Równie istotne jest właściwe jej przechowywanie oraz przyrządzanie. Oto kilka cennych rad, które Ci to ułatwią!
Ogranicz ilość plastiku w swojej kuchni
Na początek trochę kwestii organizacyjnych. Przejrzyj kuchenne szafki i jeśli znajdziesz w nich plastikowe pojemniki na żywność, pozbądź się ich. Ich szklane odpowiedniki są znacznie zdrowsze i nie mają szkodliwego wpływu na zdrowie. W słojach zmieszczą się ciastka, ryż, kasze, makarony i mąki. Filtruj wodę, zamiast kupować tę zamkniętą w butelkach z tworzywa sztucznego. Wino czerwone kupuj wyłącznie w szkle, by mieć pewność, że masz do czynienia z trunkiem, którego walory smakowe nie uległy zmianie. W miarę możliwości zrezygnuj też z gotowych soków owocowych i sam wyciskaj je w domu.
Przedłuż świeżość wielu artykułów spożywczych
Co zrobić, by artykuły spożywcze dłużej zachowały swoją świeżość i jak uniknąć pojawienia się na nich pleśni? Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w pudełka lub torebki próżniowe, z których odsysa się powietrze. Dzięki temu nie będziesz musiał obawiać się szkodliwych bakterii. Włóż do nich ser, warzywa, pieczywo i owoce, a efekt pozytywnie Cię zaskoczy. Pamiętaj też o tym, by otwarte już opakowania z produktami dokładnie zamykać przed odłożeniem ich do lodówki. Wydaje się to oczywiste, ale często wystarczy chwila nieuwagi, by pominąć tę ważną czynność. Zawsze uważnie sprawdzaj datę przydatności do spożycia umieszczoną na artykułach i nie bagatelizuj jej. Zwłaszcza w przypadku nabiału.
Jak pozbyć się nadmiaru tłuszczu z przygotowywanych potraw?
Nadmiar tłuszczu w diecie zdecydowanie nie jest naszym sprzymierzeńcem. Na co dzień rozsądniej będzie piec ryby, mięso oraz warzywa. Jeżeli jednak masz ochotę na smażone danie, także możesz sobie na nie pozwolić. Zastąp tradycyjny olej oliwą z oliwek i nie stosuj jej w zbyt dużych ilościach. Zwracaj również uwagę, na czym smażysz. Patelnia teflonowa o nieprzywierającej powłoce będzie strzałem w dziesiątkę. Jest bezpieczna dla zdrowia i możesz przyrządzać na niej dania nawet bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu! Ciepło rozchodzi się po niej równomiernie, więc jedzenie nie będzie się przypalać i zachowa wyśmienity smak. Sam widzisz, że wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian, by zadbać o siebie i swoich bliskich bez zbędnych wyrzeczeń i sporych wydatków.